7 października 2022

W jakich miejscach niezbędne są układy chłodnicze?

W chwili obecnej trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek gałąź przemysłu spożywczego bez odpowiednich układów chłodniczych. Efekt chłodniczy stosowany jest powszechnie – od gospodarstw domowych, aż do skomplikowanych procesów chłodniczych w przemyśle. To dzięki chłodniom i komorom chłodniczym półki sklepowe są zapełnione świeżymi produktami spożywczymi. Ogromne zakłady przemysłowe trudniące się produkcją żywności wymagają naprawdę dużo przestrzeni o dobrze dobranej temperaturze, aby móc bezpiecznie wytwarzać żywność. Z pomocą przychodzi wówczas chłodnictwo przemysłowe, czyli gałąź techniki zajmująca się wytwarzaniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury w wyznaczonych miejscach. Można powiedzieć, że tego rodzaju urządzenia działają na podobnej zasadzie jak pompy ciepła. W jakich właściwie gałęziach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są potrzebne? Jak działają urządzenia chłodnicze przeznaczone dla przemysłu?

Chłodnictwo przemysłowe w przetwórstwie mięsnym

Produkcja mięsa jest wymagającym rodzajem przemysłu spożywczego. Aby móc wytworzyć produkty mięsne zgodne z rygorytycznymi normami, i równocześnie będące bezpieczne do spożycia przez człowieka, potrzebne są systemy fachowego, szybkiego chłodzenia, a także mrożenia. Mięso jest wyrobem szczególnie czułym na zbyt wysokie temperatury otoczenia, przez co może szybko się zepsuć. Tego rodzaju produkcja składa się z wielu faz, gdzie każdy z nich często potrzebuje odmiennych temperatur. Z tego powodu zakłady produkujące mięso muszą posiadać zaawansowane technologie w zakresie chłodnictwa przemysłowego. Ponadto tego typu układy powinny być wytworzone z dobrej jakości stali nierdzewnej, gdyż w tym przypadku niezwykle istotna jest higiena. Z pewnością każdy zakład przetwórstwa mięsnego musi zadbać o regularne przeglądy tego rodzaju urządzeń, aby mieć pewność, że będą one dobrze wykonane i nie ulegną awarii w najmniej właściwym momencie. 

Jakie układy chłodnicze są potrzebne przy wytwarzaniu piwa?

Podczas produkcji piwa zasadnicze znaczenie ma dokłądna regulacja temperatury na każdym etapie jego tworzenia. Proces warzenia piwa wymaga wyjątkowo dokładnej regulacji temperatury już w momencie szykowania brzeczki, ale także wczasie fermentacji, oraz finalnego schładzania. Także w tej sytuacji duże znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna zapewniająca dobre warunki higieniczne. Sporym zagrożeniem dla takich srtykułów jest bez wątpienia korozja. Także takie elementy jak zawory czy filtry muszą być dostosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi typu amoniak i CO2. Kupując urządzenia chłodnicze warto zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Trzeba pamiętać o systematycznych przeglądach, które są niezwykle istotne. 

Układy chłodnicze w przemyśle mleczarskim

Współczesny przemysł mleczarski z całą pewnością nie może się obyć bez najnowszych technologii w zakresie schładzania żywności. Produkty mleczarskie powinny mieć zagwarantowaną odpowiednią temperaturę, w przeciwnym razie mogą nie nadawać się do spożycia. Cała produkcja opiera się na utrzymaniu właściwej temperatury. Nie można zapominać, że tego typu zakłady muszą dysponować urządzeniami wytwarzającymi dobrze dopasowaną temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale też lodów, które są wyjątkowo podatne na wzrost temperatur. Także w tym przypadku korozja być przyczyną kłopotów z utrzymaniem odpowiedniego poziomu higieny, dlatego wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Przemysł rybny – wysoka jakość dzięki dopasowanej temperaturze 

Wszelkie zakłady zajmujące się przetwórstwem rybnym powinny mieć sprawne systemy chłodnicze zapewniające najwyższą jakość produktów. Tego typu urządzenia muszą znajdować się zarówno na statkach łowiących ryby, jak również w zakładach przemysłu rybnego. Nie można zapominać, że zwłaszcza środowisko morskie ma szkodliwy wpływ na tego typu systemy chłodnicze, dlatego koniecznie powinny być one wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Tego rodzaju urządzenia muszą być także wyposażone w opcję precyzyjnej regulacji temperatury przez wzgląd na dużą podatność owoców morza na jej spadek.