Jedzenie na wynos to fantastyczne rozwiązanie, z którego od czasu do czasu korzystają niemal wszyscy. Dzięki rozwojowi komunikacji i usług teleinformatycznych, mamy opcję zamawiania posiłków z naszych ulubionych knajp. Już po kilkunastu minutach zamówiony posiłek jest dowożony pod wskazany przez nas adres.
Żeby jedzenie, które zamawiamy było świeże i ciepłe restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych termicznych torbach.
Gdzie restauratorzy pakują nasze posiłki?
Na wynos można obecnie zamawiać potrawy praktycznie z wszystkich kuchni świata. Ze względu na różnorodność, także metody ich pakowania są zdywersyfikowane. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze inaczej jeśli mowa o obiadach. Właściciele restauracji wykazują się dużą zaradnością w dostosowywaniu się do realiów. Najczęściej do pakowania potraw wykorzystuje się opakowania papierowe w różnych formach. Plastikowe opakowania aktualnie odchodzą do lamusa.
Dla większości ludzi oczywista jest przewaga, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ochronie środowiska.
Plastik rozkłada się pomału, negatywnie przy tymoddziałowując na środowisko naturalne. Co innego papier, który dosyć szybko ulega biodegradacji. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać recyclingowi, jednak w przypadku papieru jest to dużo bardziej skuteczne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego popularnym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz użyteczne.
Wybór papierowych pudełek na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja branży.
Jest to również poniekąd przymus. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej sektor gastronomiczny jest zobligowany do zrezygnowania z plastikowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. Wobec takich praw jedyną zdroworozsądkową alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście producenci jak zwykle stają na wysokości zadania sprzedając szeroki wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.
Jakie wymogi muszą spełniać opakowania papierowe?
Sprzedawcy opakowań papierowych starają się by ich produkty spełniały należyte normy jakościowe określone przez prawodawców. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które uzyskują certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to również dowód, że przy ich wytwarzaniu nie cierpiały żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają na celu wspierać prowadzenie przez przedsiębiorstwa odpowiedzialnej działalności. Uzupełniają się one z nowymi wymogami Brukseli.
Gospodarka to zespół naczyń powiązanych z sobą. W związku z tym, jest popyt na producentów opakowań papierowych. Lokale gastronomiczne i wytwórcy opakowań często zawiązują współpracę. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo szybko potrafią dostosowywać swój profil działalności do obyczajów rynków, jak również do legislacyjnych niuansów.
Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z znakiem firmowym knajpy. Dzięki temu prezentują się ładnie dla oka.
Każdy z producentów opakowań powinien też dbać o to by opakowania były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w warunkach transportu. Muszą również być stabilne i hermetycznie przechowywać zapakowaną w nich żywność.